Vävning är något som funnits i flera hundra år och detta är en slags produktionsmetod inom textil. Det hela går ut på att man flätar ihop två vinkelräta trådsystem för att på så vis skapa ett stycke tyg. Vävning kan ske både industriellt så väl som manuellt. När det kommer till manuell vävning görs det antingen som en hobby eller i form av ett yrkesmässigt hantverk. Denna vävning görs i en vävstol. För att lära sig väva är det möjligt att gå olika kurser. Det finns vävstugor att besöka för att lära sig mer så väl som att man kan gå kurser på distans med ett visst antal träffar.

Om du är intresserad av att lära dig denna gamla hantverksform som kallas vävning finns det kurser över hela Sverige att söka. Dessa kan lära dig att väva mattor och kläder så väl som andra textila hantverk. Det finns vävning för både nybörjare och som för den som redan kan en del om detta hantverk. Att lära sig väva är roligt. Det krävs inte att du har en egen vävstol, men du kommer troligen vilja ha en när du väl lärt dig tekniken. Det finns många olika typer av vävstolar att införskaffa, både när det kommer till storlek, utseende och pris.

Kurser inom vävteknik

Det finns en mängd olika vävtekniker, men det är bra att lära sig grundtekniken till en början. Den grundläggande vävtekniken kräver att man har en vävstol, en varp och redskap. När du väl behärskar grunderna kan du gå kurser för att lära dig en mängd andra tekniker. Man kan utgå från grundbindningar och dessa är ofta tuskaft, kypert och satin. Från dessa har det sedan utvecklats flera andra tekniker och varianter av vävning. Det finns bland annat gubbaväv, rosengång, bunden rosengång, damast, gåsögon, rips och munkabälte samt många fler. Vävning är ett hantverk, men det finns även vävprogram att använda sig av som stöd om man så önskar.

Kurser i vävning lär dig hantera en vävstol