Om du är en kreativ person kan speldesigner vara ett passande yrke för dig. En speldesigner jobbar nämligen med att utveckla spelkoncept för nya spel, vilket innebär att man tar fram grundläggande element för spelet, vad spelet skall bestå av samt hur man ska spela det. Detta ska sedan kommuniceras till utvecklarna för spelet som därefter programmerar det och designar innehållet i spelet. Speldesigners jobbar ofta hos spelutvecklare med att utveckla spelkoncept. För att kunna jobba som designer bör man känna till olika spelplattformar och deras styrkor samt vilken teknik som krävs för att utveckla spel för de olika plattformarna.

Hur blir man då speldesigner? Även om det inte finns någon specifik väg till att bli designer har de flesta en akademisk bakgrund. Att utveckla spel är en komplex och intensiv process som kan hålla på i upp till två år och kräver ett team av programmerare, konstnärer, projektledare, författare, musiker samt många fler inblandade. Speldesignern har en central roll i teamet och i de flesta fall har denna en akademisk bakgrund samt en relativt lång erfarenhet från spelutveckling och kunskap om den. En möjlig väg in till rollen som designer är via en kvalitet- och testavdelning där man jobbar med att hitta fel och säkra standarden hos nya spel.

Utbildningnar till Speldesigner

I Sverige finns det flera passande utbildningar för de som vill blir speldesigner. På Uppsala universitet kan du exempelvis läsa en kandidatexamen i speldesign. Programmet ämnar att ge studenterna kunskap att utveckla professionella spel. Hos Changemakers Education i Stockholm kan man också utbilda sig till designer. Utbildningen är en YH-utbildning som ska ge dig de färdigheter som krävs för att bli en designer. Det kan vara färdigheter som praktisk utbildning i programvara till realistiska spelprojekt. Programmet innehåller också 30 veckors praktik hos ett företag som utvecklar spel, vilket kan vara en väldigt stor erfarenhet för blivande speldesigners och ge värdefulla relationer för det kommande arbetslivet.

Speldesigner ett tekniskt och kreativt yrke