Överallt i vårt avlånga land pågår det regelbundet utställningar som fokuserar på vävd konst. En del utställningar blandar flera tekniker under ett och samma tak, som skulptur, måleri och vävning medan andra fokuserar på ett hantverk i taget. Ett bra tips att hitta en utställning nära dig är att titta i lokaltidningen. Museum och kommunhus brukar vara platser som ställer ut konst av lokala hantverkare. Vävning är ett hantverk som på senare tid fått ett uppsving och fler yngre börjar lära sig denna gamla teknik. Det finns även utbildningar vid folkhögskolor som ger en bra grund för att söka högre konstutbildningar inom vävning.

Utställningar pågår vanligtvis under en begränsad period och det gäller därför att planera in ett besök i kalendern för att inte missa tillfället. Vävkonstnärer kan även resa runt och visa upp sina alster på marknader och festivaler. Väv i Väst är en vävförening för Västsverige som brukar besöka Kulturkalaset i Göteborg. Det är ett gratisevenemang där stadens gator och torg förvandlas till en enda stor och myllrande marknad under en veckas tid. Genom vänföreningar, bland annat i vårt grannland Danmark, ges Väv i Väst en möjlighet att ställa ut i andra länder. De brukar även bjuda in sina kollegor från Danmark att ställa ut här i Sverige.

Utställningar inom vävd konst finns det gott om

Utställningar hemma hos konstnären

Konstrundan är ett årligen anordnat evenemang som brukar pågå kring Kristi himmelfärdshelgen och då håller konstnärer öppet sina ateljéer för besökare. Detta ger en stor möjlighet för konstintresserade att planera en trevlig utflykt där olika utställningar är målet. Konstrundan pågår samtidigt i olika regioner och för att se vilka konstnärer som ställer ut på din hemort kan du ta del av evenemangets hemsida. Eftersom utställningen många gånger hålls i konstnärens egna ateljé eller bostad får du en chans att tala med hantverkaren bakom exempelvis den vävda mattan och se vävstolen. Kanske kan en utställning med vävd konst inspirera dig till egna projekt?