”Title: Vävateljé utanför Alingsås med urgamla tekniker och vävning
Description: Ingrid Andréassons vävateljé anordnar kurser och håller föredrag i olika textila tekniker. Hon förenar traditionellt hantverk med moderna alster.

Ingrid Andréasson vävateljé

Ingrid Andréasson driver en vävateljé i Ödenäs utanför Alingsås i Västra Götaland. Tillsammans med andra skickliga hantverkare ingår hon i föreningen Nätverket Vävformgivning. Det är en ideell förening som strävar efter att utveckla hantverket och medlemmarna anordnar kurser och utställningar inom vävning. I Andréassons egen vävateljé sysslar hon huvudsakligen med de tre områdena bastabinne, vävning och kyrkotextil. Bastabinne är ett gammalt och traditionsrikt hantverk som utvecklades i just Ödenäs. Namnet är dialektalt och betyder att binda med bast. Det är dock inte med bast det binds, utan med väldigt tunna spån av fur eller gran. Ingrid Andréasson tillverkar bland annat mattor, korgar och grytlappar i bastabinne.

För dig som vill prova på bastabinne eller något annat hantverk anordnar Andréasson regelbundet kurser i sin vävateljé. I kurserna kan du bland annat lära dig olika tekniker, som nålbindning, krokning och virkning, alltså mycket mer än endast vävning. Andréasson väver och levererar även ofta kyrkotextil till församlingar runt om i Sverige. Det är då främst med vävning som hon färdigställer allt från dukar och löpare till nattvardstextilier. Genom samarbetet med Nätverket Vävformgivning ges möjlighet att delta i någon av deras träffar. Dessa anordnas i samarbete med Stora Lundby konstnärsförening och Studieförbundet vuxenskolan. De deltagande är kvinnor, som stöttar och inspirerar varandra i konsten.

Vävateljé i tiden

Den urgamla tekniken bastabinne, vilket är Ingrid Andréassons specialområde, är en forntida teknik med mycket historia. Hon bevarar tekniken, men är samtidigt inte rädd för att utveckla hantverket och modernisera designen. Exempelvis har hon tillverkat väskor med läderhandtag och kombinerat bastatekniken med vävning i dukar. Andréasson har drivit sin vävateljé sedan 1994 och skapat konstverk både för privat och offentlig miljö. Hon har en lång erfarenhet och sin första matta vävde hon redan som tioåring. I början av 90-talet utbildade hon sig inom vävning, broderi och formgivning vid Hemslöjdens gård i Leksand. Mer än tjugofem år senare har hon fortfarande ett brinnande intresse av textilhantverk.

Vävateljé i Ödenäs utanför Alingsås